logo

Дивуйтеся самі та дивуйте інших

Дивуйтеся самі та дивуйте інших (життєве кредо Романа Фабрики).

Вже вкотре наші учні Угринівського ліцею відвідують Музей родинних професій Романа Фабрики – заслуженого журналіста України, почесного громадянина Івано-Франківська, щирого, добродушного сім’янина, привітного господаря!!!

“Музей родинних професій” Ці три слова виблискують карбованою міддю над вхідними дверима. Я тривалий час виношував ідею відкриття такого музейного осередку. У 2005 році ідея стала реальністю. У спеціально побудованому приміщенні знайшли свій притулок сотні інструментів, пристроїв, механізмів, апаратів, численні атрибути багатьох професій, предмети побуту, різноманітне домашнє начиння, наше з дружиною, близьких і далеких родичів.” [с.3. Музей родинних професій, 2021р.]

Надзвичайно цікавий, історичний Музей родинних професій ідея, проект та дизайн якого належать безпосередньо власнику Роману Фабриці. Експозиція музею мовою символів розповідає про 150 родинних професій, якими впродовж останніх двохсот років володіли члени цієї великої української родини.

13 січня 2022 року в гожий та сонячний день пан Роман знову нас запросив до себе. Ми з превеликою радістю прибули до нього в гості. Цього дня були не тільки ми, але й і знімальна група передачі “Сніданок з Україною” (телеканалу “Україна”).

Цікавість, здивування, захоплення…. не зникали з наших облич. Ми познайомилися з дружиною пані Оксаною – колишньою вчителькою англійської мови, сином Робертом – викладачем медичної академії, колекціонером кактусів, продовжувачем роду Фабрик та онучкою Маргариткою – цікавою та допитливою дівчинкою, яка вже вміє висловлюватися англійською. Уявіть, ми майже чужі люди, а до нас ставляться, немов ми свояки, близькі, друзі. Я вражена атмосферою, яка панувала в оселі! Кожна кімната, немов справжній музейний експонат, який доповнює всю картину повноти Музею родинних професій. Це просто потрібно побачити на власні очі!!!! Захват!!! Пані Оксана – дружина Романа, нас частувала повноцінним та смачним обідом. За чашкою кави, ми вже були як “свої”!!! Наша Оксана Ярославівна (заступник директора з виховної роботи) одержала медаль почесного відвідувача Романа Фабрики.

Дякую долі, що я познайомилася, особисто поспілкувалася з такою відомою постаттю, доторкнулася до історії наших предків, замислилася над багатьма речами… та зробила висновок: “Вершина ідеальності у простоті!” (педагог-організатор Галущак Галина)

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *